wtorek, 29 stycznia 2013

Dieta kopenhaska

Chyba żadna dieta nie ma równocześnie tak wielu zwolenników, co przeciwników. Jedni uważają ją za dietę – cud, inni – za obóz przetrwania. Dieta kopenhaska, zwana również trzynastodniową, polega na restrykcyjnym przestrzeganiu ustalonego przez autora diety jadłospisu, dokładnie przez 13 dni – nie mniej, nie więcej. Podczas jej stosowania należy wykluczyć ze swojego menu nawet takie produkty jak sól, przyprawy, gumę do żucia, a także tytoń i alkohol. Zamiast tego należy spożywać tylko 3 posiłki dziennie i wypijać co najmniej 2 litry wody w ciągu dnia. Stosując dietę kopenhaską rzeczywiście można zrzucić od kilku do kilkunastu kilogramów w niecałe 2 tygodnie, jednak należy wziąć pod uwagę możliwość wystąpienia negatywnych skutków ubocznych, związanych z tym rodzajem odchudzania. Wszystko z powodu małej ilości składników mineralnych, których dostarcza dieta kopenhaska. Właśnie dlatego, dietę kopenhaską powinniśmy stosować maksymalnie raz na dwa lata – absolutnie nie częściej! Należy również pamiętać o tym, że po tak szybkim zrzuceniu dużej ilości kilogramów, jeśli nie zastosujemy dodatkowo innej, łagodniejszej diety (np. diety south beach) bezpośrednio po zakończeniu diety trzynastodniowej, grozi nam efekt jo-jo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz